x3m-Mayche Petak, 17 May 2024, 7:14 AM
Main | Registration | Login Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lifestyle » Mushki Kutak » Gubitak Poverenja ...
Gubitak Poverenja ...
rogiDate: Ponedaljak, 17 Nov 2008, 5:32 PM | Message # 1
Major
Group: Administrators
Messages: 15
Reputation: 3
Status: Offline
Gresiti je ljudski,ali mozete li oprostiti i pruziti jos jednu sansu?

Izneverila je vaše poverenje, slagala vas je, prevarila možda, a vi je i dalje volite i hoćete da joj pružite drugu priliku. To nije lako. Za vraćanje izgubljenog poverenja obe strane moraju da ulože dosta truda i vremena. Ako se ipak odlučite na taj korak, psiholozi imaju neke savete koji bi mogli da vam olakšaju put kojim se ide da bi se poverenje vratilo, ali zapamtite, univerzalnog recepta nema i posle izigranog poverenja teško je da će baš sve biti isto kao pre. Ako ste zajedno odlučili da ipak ostanete u vezi, jer za to imate razloge, zaboravite na zamerke i ne spominjite greške. To vodi u propast veze.

Za početak, odredite neki rok u kojem ćete pokazati da ste shvatili njenu pogrešku i da ste spremni da oprostite. Po pravilu, onom partneru koji je izgubio poverenje treba vremena da oprosti, a onaj koji je pogrešio mora da pokaže kako nema nameru da to ponovi. Kao i uvek, razgovor, iskren i direktan, najbolji je način da se problem reši. Morate razgovarati kako biste zajedno došli do zaključka zašto je uopšte došlo do takve situacije koja je ugrozila vezu. Potrebno je da problem sagledate i iz vaše i iz njene perspektive, tako ćete se bolje i lakše razumeti. Ona mora da shvati kako se vi kao povređeni osećate, a vi pokušajte da razumete da se i ona loše oseća. Jedino tako možete da oprostite i krenete u novi početak kroz koji ćete graditi i novo poverenje.

Bez obzira šta je dovelo do gubitka poverenja – manipulacija novcem, preljuba, skrivanje nekih loših navika, voljena osoba mora da bude sigurna u svoja osećanja i mora iskreno da kaže da joj je zbog svega toga žao. Tek tada počinjete da joj pružate novu šansu, ali više nema prava da ponovi istu ili neku drugu pogrešku. Ako se tako nešto desi, vreme je za prekid veze. Ako je u pitanju neka bolest zavisnosti o kojoj vam takođe ništa nije pričala već ste to slučajno otkrili, pružite joj podršku za lečenje i stavite jasno do znanja da ćete je napustiti ako ga prekine.

Znajte da će vam, ako se odlučite za ovu vrstu podrške, biti teško, pa nemojte davati olaka obećanja.

Na putu pomirenja posvetite se pozitivnim stvarima u vezi, nemojte zapostavljati ono što vas oboje čini srećnim i u čemu uživate. To je jedan od dobrih načina da se ponovo zbližite.

I za kraj, ako mislite da bi vam bilo lakše da prolazite kroz sve ovo uz pomoć terapeuta – potražite pomoć. Nekada je jednostavnije kada imate psihoterapeuta koji se u svom poslu često sretao i pomogao u razrešavanju problema koji vama izgleda nerešiv.

Naravno, možete da izaberete i drugi put, da se okrenete i odete bez reči. O tome ćete samo vi odlučiti ali ćete i posledice svakog nepromišljenog postupka samo vi i osetiti.

 
Forum » Lifestyle » Mushki Kutak » Gubitak Poverenja ...
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024